15.   Rozważamy ubezpieczenie pary osób (x), (y), które wypłaca  zł w chwili pierwszej śmierci oraz
 zł w chwili pierwszej śmierci oraz  zł w momencie drugiej śmierci.  Zakładamy, że (x) jest wylosowany z populacji wykładniczej o średniej
  zł w momencie drugiej śmierci.  Zakładamy, że (x) jest wylosowany z populacji wykładniczej o średniej  , natomiast (y) jest wylosowany z populacji wykładniczej o średniej
, natomiast (y) jest wylosowany z populacji wykładniczej o średniej  . Obliczyć składkę jednorazową netto
. Obliczyć składkę jednorazową netto  za to ubezpieczenie przyjmując techniczną intensywność oprocentowania na poziomie
 za to ubezpieczenie przyjmując techniczną intensywność oprocentowania na poziomie  .
Zakładamy, że zmienne losowe
.
Zakładamy, że zmienne losowe  oraz
 oraz  są niezależne.
 są niezależne.
Rozwiązanie. Szukana składka  wynosi
 wynosi
|  | 
Ponieważ
|  | 
więc
|  | 
Obliczamy potrzebne symbole
|  | 
|  | 
|  | 
Ostatecznie otrzymujemy  .
.
16. Rozpatrujemy model szkodowości dwojakiej:
|  | 
Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że (x) ulegnie jako pierwszej szkodzie tej, która w danej chwili mniej mu zagrażała niż druga ”współzawodnicząca”.
Rozwiązanie. Rozwiązujemy najpierw równanie
|  | 
i otrzymujemy  Zatem dla
 Zatem dla  bardziej zagraża mu szkoda druga (
 bardziej zagraża mu szkoda druga ( ) a dla
) a dla  szkoda pierwsza (
 szkoda pierwsza ( .)
Szukane prawdopodobieństwo wynosi więc
.)
Szukane prawdopodobieństwo wynosi więc
|  | 
17.  Rozważamy grupę  osób w wiekach
 osób w wiekach  . Zakładamy, że ich życia są niezależne oraz, że wszystkie te osoby pochodzą z populacji Gompertza z funkcją natężenia śmiertelności daną wzorem:
. Zakładamy, że ich życia są niezależne oraz, że wszystkie te osoby pochodzą z populacji Gompertza z funkcją natężenia śmiertelności daną wzorem:
|  | 
gdzie   . Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że jako pierwszy umrze parzystolatek?
. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że jako pierwszy umrze parzystolatek?
Rozwiązanie. Niech  oraz
 oraz  . Mamy obliczyć prawdopodobieństwo, że
. Mamy obliczyć prawdopodobieństwo, że
 . Niech dalej
. Niech dalej  Mamy
 Mamy
|  | 
gdzie  spełnia równanie
 spełnia równanie
|  | 
Podobnie
|  | 
gdzie  spełnia równanie
 spełnia równanie
|  | 
Zatem
|  | 
i dalej
|  | 
|  | 
18.   Rozważamy ubezpieczenie  -letnie na życie dla (x), ciągłe, które wypłaci
-letnie na życie dla (x), ciągłe, które wypłaci  zł w chwili śmierci, jeżeli ubezpieczony umrze w ciągu
 zł w chwili śmierci, jeżeli ubezpieczony umrze w ciągu  lat. Składki są płacone w postaci renty życiowej ciągłej
 lat. Składki są płacone w postaci renty życiowej ciągłej  -letniej z odpowiednio dobraną stałą intensywnością netto
-letniej z odpowiednio dobraną stałą intensywnością netto  . Niech
. Niech  oznacza wartość obecną rezerwy po
 oznacza wartość obecną rezerwy po  latach, obliczoną na moment wystawienia polisy. Załóżmy, że funkcja
 latach, obliczoną na moment wystawienia polisy. Załóżmy, że funkcja  osiąga maksimum w pewnym punkcie
 osiąga maksimum w pewnym punkcie  .
Obliczyć
.
Obliczyć  , jeśli wiadomo, że
, jeśli wiadomo, że
|  | 
Rozwiązanie. Ponieważ
| ![W^{{\prime}}(t)=-\delta e^{{-\delta t}}V(t)+e^{{-\delta t}}V^{{\prime}}(t)=e^{{-\delta t}}[V^{{\prime}}(t)-\delta V(t)]](wyklady/muz/mi/mi306.png) | 
więc  spełnia równanie
 spełnia równanie
|  | 
Uwzględniając równanie Thielego otrzymujemy stąd
|  | 
19.  Rozważamy ubezpieczenie emerytalne dla (x), wybranego z populacji de Moivre'a z wiekiem granicznym  . Polega ono na tym, że przez najbliższe
. Polega ono na tym, że przez najbliższe  lat (
 lat ( ), będzie on płacił składkę w postaci renty życiowej ciągłej z intensywnością netto
), będzie on płacił składkę w postaci renty życiowej ciągłej z intensywnością netto  . Po dożyciu wieku
. Po dożyciu wieku  zacznie otrzymywać emeryturę dożywotnią z intensywnością
 zacznie otrzymywać emeryturę dożywotnią z intensywnością  . Do rachunków netto użyto technicznej intensywności oprocentowania
. Do rachunków netto użyto technicznej intensywności oprocentowania  .  Intensywność emerytury
.  Intensywność emerytury    jest więc funkcją
 jest więc funkcją    oraz
  oraz  .
Udowodnić, że elastyczność
.
Udowodnić, że elastyczność  względem wieku granicznego
 względem wieku granicznego  wyraża się wzorem:
 wyraża się wzorem:
|  | 
20.  Niech  (dla
  (dla  ) oznacza przeciętne dalsze trwanie życia (x) wylosowanego z populacji z wiekiem nieprzekraczalnym
) oznacza przeciętne dalsze trwanie życia (x) wylosowanego z populacji z wiekiem nieprzekraczalnym  . Obliczyć
. Obliczyć
|  | 
Rozwiązanie. Łatwo sprawdzić, że funkcja  spełnia równanie różniczkowe
 spełnia równanie różniczkowe
|  | 
(porównaj z równaniem różniczkowym na  !) więc
!) więc
|  | 
Otrzymujemy stąd, że
| ![[\ln s(x)]^{{\prime}}=[\ln(x^{2}-250x+15000)]^{{\prime}}](wyklady/muz/mi/mi299.png) | 
i uwzględniając warunek początkowy  dostajemy
 dostajemy
|  | 
W szczególności
|  | 
21.  Rozważamy wyjściowy symbol  oznaczający składkę jednorazową netto za
  oznaczający składkę jednorazową netto za  -letnie ubezpieczenie na dożycie dla (x). Załóżmy, że małe liczby
-letnie ubezpieczenie na dożycie dla (x). Załóżmy, że małe liczby  oraz
 oraz  zostały tak dobrane, że
 zostały tak dobrane, że
|  | 
Obliczyć wartość przybliżoną  .
.
Dane są:
|  | 
22. Rozważamy populację wykładniczą z natężeniem umierania:
|  | 
Wybrany z niej (x) kupuje ubezpieczenie ciągłe na życie odroczone o  lat. Płaci do końca życia ciągłą rentę życiową składek netto z odpowiednio dobraną stałą intensywnością
 lat. Płaci do końca życia ciągłą rentę życiową składek netto z odpowiednio dobraną stałą intensywnością  . Jeśli umrze w ciągu najbliższych
. Jeśli umrze w ciągu najbliższych  lat to żadne świadczenie nie będzie wypłacone. Natomiast, gdy umrze później to zostanie wypłacone
 lat to żadne świadczenie nie będzie wypłacone. Natomiast, gdy umrze później to zostanie wypłacone  zł w chwili jego śmierci.
Niech
 zł w chwili jego śmierci.
Niech  oznacza poziom technicznej intensywności oprocentowania użytej do obliczenia składek i rezerw.
Wykazać, że intensywność składki oszczędnościowej po
  oznacza poziom technicznej intensywności oprocentowania użytej do obliczenia składek i rezerw.
Wykazać, że intensywność składki oszczędnościowej po  latach
 latach  wyraża się wzorem:
 wyraża się wzorem:
|  | 
Rozwiązanie. Ponieważ
|  | 
oraz
|  | 
więc
|  | 
Dla  mamy
 mamy
|  | 
W szczególności
|  | 
czego należało dowieść.
23.  Rozważamy ubezpieczenie ciągłe ogólnego typu, które ma tę własność, że dla każdego  zachodzi równość
  zachodzi równość
|  | 
Po lewej stronie mamy intensywność składki oszczędnościowej a po prawej stronie mamy intensywność składki na ryzyko. Wykazać, że bieżące poziomy: rezerwy  , świadczenia śmiertelnego
, świadczenia śmiertelnego  oraz intensywności składki netto
 oraz intensywności składki netto  powiązane są zależnością:
 powiązane są zależnością:
|  | 
Rozwiązanie. Z treści zadania mamy
|  | 
Równanie Thielego głosi natomiast, że
|  | 
Jeśli z powyższych równań wyrugujemy  i otrzymane równanie rozwiążemy ze względu na
 i otrzymane równanie rozwiążemy ze względu na  to dostaniemy pożądany
wzór.
 to dostaniemy pożądany
wzór.
24.  Rozważamy ubezpieczenie bezterminowe na życie ciągłe dla (30), wybranego z populacji de Moivre'a z wiekiem granicznym  . Wypłaci ono
. Wypłaci ono  zł w chwili jego śmierci. Składka jednorazowa
 zł w chwili jego śmierci. Składka jednorazowa  , którą zapłaci ubezpieczony w momencie zawarcia umowy ubezpieczeniowej, została skalkulowana jako wartość oczekiwana wartości obecnej wypłaty pod warunkiem, że ubezpieczony umrze wcześniej niż przeciętnie. Obliczyć prawdopodobieństwo:
, którą zapłaci ubezpieczony w momencie zawarcia umowy ubezpieczeniowej, została skalkulowana jako wartość oczekiwana wartości obecnej wypłaty pod warunkiem, że ubezpieczony umrze wcześniej niż przeciętnie. Obliczyć prawdopodobieństwo:
|  | 
W powyższym wzorze  oznacza techniczny  roczny czynnik dyskontujący, odpowiadający technicznej intensywności oprocentowania
 oznacza techniczny  roczny czynnik dyskontujący, odpowiadający technicznej intensywności oprocentowania  .
.
25.   Rozważamy ubezpieczenie bezterminowe dla (x), które wypłaci  zł  na koniec roku śmierci. Składki opłacane są za pomocą renty życiowej składek corocznych w stałej wysokości netto
 zł  na koniec roku śmierci. Składki opłacane są za pomocą renty życiowej składek corocznych w stałej wysokości netto   . Wiadomo, że dla pewnego całkowitego
. Wiadomo, że dla pewnego całkowitego  zachodzi:
 zachodzi:
|  | 
Obliczyć  .
 .
26. Mąż (30) należy do populacji de Moivre'a z wiekiem granicznym  , natomiast żona (25) należy do populacji de Moivre'a z wiekiem granicznym
 , natomiast żona (25) należy do populacji de Moivre'a z wiekiem granicznym  . Rozpatrujemy ubezpieczenie bezterminowe ciągłe dla tej pary, które wypłaci
. Rozpatrujemy ubezpieczenie bezterminowe ciągłe dla tej pary, które wypłaci  zł w chwili pierwszej śmierci. Składka za to ubezpieczenie będzie płacona aż do pierwszej śmierci za pomocą renty życiowej ciągłej z odpowiednio  dobraną intensywnością netto
 zł w chwili pierwszej śmierci. Składka za to ubezpieczenie będzie płacona aż do pierwszej śmierci za pomocą renty życiowej ciągłej z odpowiednio  dobraną intensywnością netto  . Obliczyć rezerwę składek netto
. Obliczyć rezerwę składek netto  po
 po  latach od momentu wystawienia polisy.
Techniczna intensywność oprocentowania wynosi
 latach od momentu wystawienia polisy.
Techniczna intensywność oprocentowania wynosi  . Zakładamy ponadto, że
. Zakładamy ponadto, że  oraz
 oraz  są niezależne.
 są niezależne.
Rozwiązanie. Intensywność  składki netto spełnia bilans aktuarialny
 składki netto spełnia bilans aktuarialny
|  | 
Obliczamy potrzebny symbol rentowy
|  | 
Otrzymujemy więc  . Dalej
. Dalej
|  | 
27.  (x) wybrano z populacji de Moivre'a z wiekiem granicznym  . Natomiast (y) wybrano niezależnie z populacji wykładniczej z funkcją natężenia wymierania
. Natomiast (y) wybrano niezależnie z populacji wykładniczej z funkcją natężenia wymierania  . Wybrane osoby mają przed sobą przeciętnie tyle samo życia. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że
. Wybrane osoby mają przed sobą przeciętnie tyle samo życia. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że
|  | 
Zakładamy, że  oraz
 oraz  są niezależne.
 są niezależne.
Rozwiązanie. Mamy
|  | 
oraz
|  | 
Z treści zadania mamy
|  | 
|  | 
Obliczamy szukane prawdopodobieństwo
|  | 
Uwzględniając powyższą zależność pomiędzy  oraz
 oraz  otrzymujemy ostatecznie
 otrzymujemy ostatecznie
|  | 
28. Rozważamy model dwuopcyjny (multiple decrement model), przy czym
|  | 
przy czym zakładamy, że  . Obliczyć stosunek
. Obliczyć stosunek  dla którego największe jest prawdopodobieństwo
 dla którego największe jest prawdopodobieństwo
|  | 
29.  Rozważamy ubezpieczenie emerytalne dla (25). Polega ono na tym, że w ciągu najbliższych  lat będzie on płacił regularną coroczną składkę netto w wysokości
 lat będzie on płacił regularną coroczną składkę netto w wysokości  . Po dożyciu wieku
. Po dożyciu wieku  lat zacznie on otrzymywać emeryturę dożywotnią w wysokości
 lat zacznie on otrzymywać emeryturę dożywotnią w wysokości  zł na początku każdego roku. Niech
 zł na początku każdego roku. Niech  oznacza wartość obecną straty ubezpieczyciela na moment wystawienia polisy. Obliczyć
 oznacza wartość obecną straty ubezpieczyciela na moment wystawienia polisy. Obliczyć  .
Dane są:
.
Dane są:
|  | 
30.  Niech  oznacza medianę dalszego trwania życia (x) tzn. medianę zmiennej losowej
 oznacza medianę dalszego trwania życia (x) tzn. medianę zmiennej losowej  . Dana jest funkcja natężenia umierania :
. Dana jest funkcja natężenia umierania :
|  | 
Obliczyć  .
.
31.  Rozważamy grupę 100 noworodków  wybranych z populacji de Moivre'a z wiekiem granicznym  . Obliczyć wariancję czasu oczekiwania do pierwszej śmierci w grupie. Zakładamy, że ich życia są niezależne.
 . Obliczyć wariancję czasu oczekiwania do pierwszej śmierci w grupie. Zakładamy, że ich życia są niezależne.
Rozwiązanie. Mamy obliczyć wariancję zmiennej losowej
 gdzie
 gdzie  oraz
 oraz  .
Ponieważ
.
Ponieważ  więc
 więc
|  | 
Mamy teraz
|  | 
|  | 
Ostatecznie 
32. Rozważamy zmianę śmiertelności w wyjściowej populacji zadaną wzorem:
|  | 
dla wszystkich  . Zakładamy, że nieznany współczynnik przesunięcia
. Zakładamy, że nieznany współczynnik przesunięcia  ma rozkład jednostajny na odcinku
 ma rozkład jednostajny na odcinku ![[0,01;0,02]](wyklady/muz/mi/mi245.png) . Wiadomo, że dla wyjściowej populacji
. Wiadomo, że dla wyjściowej populacji
|  | 
Obliczyć wartość oczekiwaną składki   względem rozkładu zmiennej
  względem rozkładu zmiennej  .
.
Treść automatycznie generowana z plików źródłowych LaTeXa za pomocą oprogramowania wykorzystującego LaTeXML.
strona główna | webmaster | o portalu | pomoc
© Wydział Matematyki, Informatyki i
      Mechaniki UW, 2009-2010.  Niniejsze materiały są udostępnione bezpłatnie na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska.
 Niniejsze materiały są udostępnione bezpłatnie na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska.
 Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach
Europejskiego Funduszu Społecznego.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach
Europejskiego Funduszu Społecznego.
 
 Projekt współfinansowany przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego i przez Uniwersytet Warszawski.
Projekt współfinansowany przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego i przez Uniwersytet Warszawski.
